Malomkő Panzió

Fedezze fel Nagyvázsonyt

Nagyvázsony és környéke több napra, több hétre elég programot kínál a faluban vagy a környező községekben. A község és a szűkebb térsége műemlékekben rendkívül gazdag, minden kilométeren kolostort, várat, újabb kori népi építészeti emléket, kastélyt, múzeumot talál a vándor.

A természet is számtalan csodát tartogat. A minden égtáj irányába induló sétautak a Balaton-felvidéki és bakonyi erdők sűrűjének méltóságos szépségével, forrásokkal, patakokkal, gyönyörű panorámával, a növényvilág különlegességeivel csábítják hosszabb-rövidebb kirándulásokra a turistákat. A természet és a műemlékek szépsége mellett az itt élők érdekes programokkal teszik még tartalmasabbá a pihenést. A minden évben ismétlődő rendezvények közül kiemelkednek a május végi hagyományőrző programok, a július és augusztus fordulóján megrendezett Vázsonyi Lovasnapok és a szeptember utolsó szombatján tartott Vázsonyi Szüret.

tornyocska-min

Kinizsi-vár

A XV. százában épült erődítmény. Legismertebb gazdája Kinizsi Pál volt, aki a lakótornyot külső tornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával egészítette ki.

Schumacher-ház

A XIX. század elején épült tornácos parasztház, ma néprajzi múzeum. Egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival, népi faragott bútorokkal, az utolsói nagyvázsonyi takács- és rézművesmester eszközeivel rendezték be

Posta Múzeum

Posta- és távközlés történeti kiállítás, a Buda-Fehérvár-Tapolca postakocsijárat ló váltóhelyének emlékei.

Pálos kolostor és templom

Kinizsi Pál építette 1483-85-ben. 1552-ben védelmi célok miatt felrobbantották. Rövid fennállása alatt több híres kódex készült a kolostorban.

Zichy-kastély

A XVIII. század végén épült barokk stílusban, későbbi bővítésnél klasszicista részekkel egészítették ki. Védett parkja látogatható.

Szent István-templom

Kinizsi Pál építtette 1481-ben késő gótikus stílusban. A XVIII. században Zichy János barokk toronnyal, berendezéssel újította fel.

Tálodi kolostor

A Pula határában egykor állt kolostort már a XIV. században pálos szerzetesek lakták. 1552-ben a török támadástól félve védelmi okok miatt ezt az épületet is felrobbantották. Mellette található a védett Kinizsi-forrás.

Zádor-vár

1384-ben építette Vezsenyi László. Vázsony birtokosa. A maradványok alapján a 60x70 méteresre becsülhető területe jelentősen meghaladta a korabeli lovagvárak nagyságát.